Webshop

Een webshop of webwinkel is een website waarop producten worden gekocht.


Hoewel e-commerce op het wereldwijde web pas in de jaren 90 begon, was het al veel eerder mogelijk om online/digitaal goederen en of diensten te bestellen op afstand. In 1981 was het Thomson Holidays (Verenigd Koninkrijk) dat door middel van telefoonlijnen een datanetwerk opzette voor lokale reiswinkels. Het was mogelijk om via een modem in te bellen naar Thomson om reisinformatie op te vragen, reizen te boeken en ook te annuleren. Ook het Franse Minitel was een voorbeeld van de mogelijkheid om 'digitaal' op afstand te kopen.

Het world wide web (www) zoals wij het nu kennen is in 1990 ontwikkeld door Tim Berners-Lee. Een jaar later in 1991 hief de Amerikaanse National Science Foundation de eerder opgedragen beperkingen van het commercieel gebruik van het internet op. Daarmee was het voor het eerst officieel toegestaan om commercieel te verkopen op het internet.


Drie jaar later in 1994 werd er voor het eerst via het web iets verkocht. De Pizza Hut verkocht pizza's via het internet. Ook werd het SSL-protocol ontwikkeld. Daarmee konden (onder andere) webpagina's beter beveiligd worden.

 

In 1995 begon het steeds sneller te gaan met het verkopen via het internet. De bedrijven Amazon en eBay werden opgericht. En ook het postorderbedrijf Wehkamp startte in Nederland met het verkopen van kleding via een eigen website. Computergigant Dell is het eerste bedrijf dat in 1997 één miljoen dollar omzette aan online verkopen. Sinds Google in 1998 opgericht werd, kwamen er steeds meer bedrijven met verkoopwebsites bij. 


In de sfeer van muziek kennen we bijvoorbeeld BolCom en Amazone. Kijk ook eens naar de ShopPagina.


Het kan interessant zijn om als artiest een eigen Webshop te beginnen. Daarin kunnen dan de eigen producties worden opgenomen maar ook andere artikelen  zoals die van Muziekcadeautjes en Cadeau bijvoorbeeld en 
met wellicht zelfs ook een eigen opdruk om het nog persoonlijker te maken.  Sommige website-leveranciers bieden in hun pakket ook de opzet van een webshop aan. Een voorbeeld is JouwWeb.


Bron en meer informatie
Wikipedia