Julio Iglesias

Julio José Iglesias de la Cueva (Madrid, 23 september 1943) is een Spaanse zanger, de bestverkopende Spaanse artiest, en internationaal een van de bekendste Spaanstalige zangers. Hij is de vader van zanger Enrique Iglesias.

Hij was professionee voetballer bij Real Madrid waar hij in het doel stond. In dezelfde tijd begon hij ook aan een studie rechten. Na een ongeluk dat zijn voetbalcarrière beëindigde, begon hij tijdens zijn revalidatie met het schrijven van liedjes. 

In 1968 won hij in Spanje het Benidorm Songfestival met een van zijn songs, en kreeg een contract bij een onafhankelijk label, Discos Columbia. Namens Spanje nam Iglesias in 1970 deel aan het Eurovisiesongfestival. Hij werd vierde met het lied Gwendolyne. In 1972 scoorde hij een van zijn grootste hits met "Un canto a Galicia".  

In 1978 tekende hij een nieuw contract me CBS International en breidde zijn Spaanstalige repertoire uit met songs in het Engels, Frans en Italiaans. In 1979 had hij weer een grote hit met Quiéreme mucho en in 1984 bracht hij het hitalbum "1100 Bel Air Place" uit, daar werden drie miljoen exemplaren van verkocht. Hij nam ook een duet op met Diana Ross en het duet "To all girls I've loved before" met Willie Nelson werd een groot succes.

In de jaren negentig ging Julio terug naar de wortels van zijn Spaanse muziek, en bracht in 1996 een cd uit met de bijnaam Tango. Van de ca. 80 albums die Julio uitbracht zijn meer dan 300 miljoen exemplaren verkocht. 

 Iglesias is sinds 2010 getrouwd met het Nederlandse fotomodel Miranda Rijnsburger en werd in februari 2015 benoemd tot ereburger van Madrid.

 

Bron en meer informatie
Wikipedia
Website  / Facebook

YouTube
CD's, DVD's en boeken: BolCom / Amazon

 

CD Tip