Matt Dusk

Matthew-Aaron "Matt" Dusk (geboren 19 november 1978 in Toronta, Ontario in Canada) is een Canadese jazz- zanger. Hij heeft vier gecertificeerde gouden albums: Two Shots , Good News , Old School Yule! en JetSetJazz , en twee gecertificeerde platina-albums; My Funny Valentine: The Chet Baker Songbook en Just the Two of Us (met Margaret ).


Al op jonge leeftijd wilde hij artiest worden. Op zevenjarige leeftijd werd hij toegelaten tot de St. Michael's Choir School , waar hij elf jaar verbleef. Hij speelde opera en klassieke muziek, maar na het horen van Tony Bennett , Bob Fenton en Sarah Vaughan toen hij zeventien was, begon hij zijn muzikale richting te veranderen. In 1998 won hij de Canadian National Exhibition Rising Star Competition.  Hij studeerde jazztheorie bij John Gittins, jazz vocaal bij Bob Fenton en volgde masterclasses van Oscar Peterson . Hij ontving de Oscar Peterson Scholarship en studeerde af in 2002.

 

Voordat Dusk een platencontract bemachtigde, nam hij vier albums onafhankelijk op. Zijn debuutalbum Two Shots werd uitgebracht op 5 juni 2004 en werd gecertificeerd goud in Canada. Het album produceerde de hitsingle "Two Shots of Happy, One Shot of Sad". . Dusk volgde zijn debuutalbum op met een vakantie-EP getiteld Peace on Earth, die op 30 november 2005 werd uitgebracht.

In januari 2006 reisde Dusk naar Los Angeles om zijn tweede album Back in Town op te nemen in Capitol Studio A. Hij nam op met een 58-koppig orkest onder leiding van Patrick Williams en Sammy Nestico en opgenomen door Al Schmitt . Back in Town bevat een mix van jazzstandards en originelen en werd uitgebracht in juni 2006.


Good News werd op 27 oktober 2009 uitgebracht in Polen en Canada.
 Het album was een eerbetoon aan de crooner-stijl, maar werd geproduceerd in een eigentijdse stijl. Eind 2009 was Good News in Polen gecertificeerd goud.  In maart 2010 nam Dusk de soundtrack van de tv-serie Call Me Fitz op . Op 25 augustus 2010 nam Dusk een live dvd-concert speciaal voor PBS op, die in december 2010 in Amerika werd uitgezonden en in 2011 over de hele wereld. Het concert werd live opgenomen in het Rio All Suite Hotel and Casino in Las Vegas met een 17-delig groot band.

In 2014 begon Dusk te werken aan zijn 8e studioalbum, een duetalbum. Geproduceerd door Dusk, bevatte het een jazzsextet en strijkorkest.  In 2016 produceerde Dusk zijn eerste volledige kerstalbum, Old School Yule! . Het album bevatte meer dan 100 muzikanten en de St. Michael's Choir School, zijn jeugdschool. Het album kreeg de Goud-status (ZPAV POL) in 2018.  In hetzelfde jaar bracht Dusk  zijn twaalfde studioalbum uit, getiteld JetSetJazz, dat in april 2019 de MC: GOLD-status kreeg. Het door Dusk geschreven, opgenomen en geproduceerde album is een eerbetoon aan de gouden eeuw van reizen in de jaren zestig en neemt de luisteraar mee op een reis terug in de tijd toen bigband croonen muziek populair was.

 

Bron en meer informatie
Wikipedia
Website / Facebook
YouTube
CD's, DVD's, boeken: BolCom / Amazon

CD Tip