Jurjen Donkers

Wat heb jij een prachtige stem", reageerde Rita Reys nadat ze Jurjen Donkers had horen zingen. Zij en andere legendarische vertolkers van het Great American Songbook, zoals Tony Bennett, Barbra Streisand en Frank Sinatra, zouden de standaard zetten voor zijn eigen zang. kenmerkt zich door zowel een oprechte interpretatie van de teksten als een groot gevoel voor timing. Of zoals pianist Peter Beets onlangs zei: “This guy swings!”. Wijlen bassist en producer Ruud Jacobs merkte op: “Hij is een echte talent."

Jurjen Donkers kwam op 14-jarige leeftijd in de wereld van de jazzmuziek terecht toen hij Europa's First Lady of Jazz Rita Reys ontmoette, wiens persoonlijke assistent hij was van 2004 tot haar overlijden in 2013. Via haar kwam hij in de Nederlandse jazzscene terecht. De afgelopen jaren deelde hij het podium met bekende artiesten en muzikanten als Ruud Jacobs, Eric Ineke, Marjorie Barnes, Peter Beets en Lex Jasper. Hij treedt regelmatig op met Robert Koemans, Vincent Koning, Cas Jiskoot en Francesca Tandoi en zong recentelijk als gastsolist bij de West Coast Big Band en de Harbour Jazz Band.

Naast zijn eigen projecten is Donkers door de jaren heen betrokken geweest bij de organisatie van verschillende evenementen, zoals de 60 Years On Stage-tournee van Greetje Kauffeld, het 70-jarig jubileumconcert van Eric Ineke, een eerbetoonconcert voor Rita Reys in het Amsterdamse Concertgebouw in 2016 en de viering van Ack van Rooyen's 90e verjaardag in 2020. In 2018 was hij een van de producers van Rita Reys Collected, een 3CD die wereldwijd werd uitgebracht door Universal Music. 

 

Bron en meer informatie
Website / Facebook / YouTube