Engelbert Humperdinck

Engelbert Humperdinck, artiestennaam van Arnold George Dorsey (Madras, India, 2 mei 1936), is een Britse popzanger in het easylistening-genre.

Arnold Dorsey werd in India geboren. De famile van zijn vader, was afkomstig uit Wales, zijn moeders familie was volgens Dorsey afkomstig uit Duitsland. Het gezin, inclusief negen broers en zusters, verhuisde in 1946 naar Leicester in Engeland. Hij werd omstreeks 1955 saxofonist in nachtclubs en later zanger.
Hij trad tien jaar op onder de naam Gerry Dorsey, maar om zijn succes te vergroten nam hij op zeker moment de opvallender naam Engelbert Humperdinck aan, ontleend aan de Duitse componist van de populaire opera Hänsel und Gretel. 

 

In 1966, nog voor zijn grote succesperiode, nam hij namens het Verenigd Koninkrijk deel aan het Songfestival van Knokke. Volgens hemzelf was België de wieg van zijn succes. Hij trad er regelmatig op, vooral in Knokke en Mechelen. Hij scoorde in Vlaanderen zes nummer 1-hits waarmee hij in totaal 32 weken op de hoogste positie stond.

In 1997 bracht Humperdinck, in samenwerking met onder anderen Peter Koelewijn  het album "A little in love uit", dat bestaat uit 13 Engelstalige covers van oorspronkelijk Nederlandstalige nummers. Begin juni 2007 stond hij in Nederland samen met de Toppers  zes keer in de Amsterdam ArenA.

In mei 2012 was Humperdinck de Britse vertegenwoordiger bij het Eurovisiesongfestival 2010 met het nummer "Love Will Set You Free.,  Hij eindigde op de 25ste en voorlaatste plaats.

Engelbert Humperdinck verkocht wereldwijd 150 miljoen platen en kreeg daarvoor 72 gouden en 23  platina platen.

Kijk ook eens hier naar zijn optreden bij (Omroep) Max Proms.

 

Bron en meer informatie
Wikipedia
Website / Facebook
YouTube
CD's, DVD's en boeken: Bol.Com / Amazon

 

CD Tip