Laura Fygi

Overal waar Laura Fygi komt is ze een exotische verschijning. In Nederland kennen we haar als de vrouw die opgroeide in Uruguay als dochter van een Egyptische buikdanseres en in het Verre Oosten is zij als geëmancipeerde westerse dame een voorbeeld voor velen. Maar waar zij ook komt, één ding valt altijd op: die uit duizenden herkenbare stem waarmee zij wereldwijd harten stal. Laura heeft inmiddels in heel Europa, Zuid-Amerika en Azië opgetreden. Ze slaagde er zelfs in om de Chinese markt te veroveren, een unieke prestatie voor een Nederlandse zangeres!

Na haar dance hits met meidengroep Centerfold in de jaren tachtig, heeft Laura vele muzikale wegen bewandeld. Jazz, latin, chansons, geen genre is haar vreemd en dit leverde  samenwerkingsverbanden op met grootheden als Toots Thielemans, Michel Legrand en Michael Franks. Ook won ze een Edison, ontving ze diverse gouden en platina platen en speelde zij in Singapore zelfs de hoofdrol in haar favoriete musical Victor/Victoria.

In 2012 tekende ze een contract met een van de grootste Chinese platenmaatschappijen en  verscheen het album Flower dat speciaal voor de Aziatische markt was gemaakt. Op Flower staan Chinese composities die Laura op haar geheel eigen wijze interpreteerde. Een aantal stukken werd vertaald in het Engels en Frans, maar ook zong ze, tot grote verrassing van haar publiek, vier stukken in het Chinees.

In 2015 vierde Laura haar 25-jarig jubileum als solo artiest. Aanvankelijk stond zij onder contract bij Universal Music Nederland, maar sinds haar carrière zich heeft verplaatst naar Azië, besloot ze een wereldwijde deal met Universal Music Asia te tekenen. In 2016 verscheen een nieuw album, getiteld Jazz Love. Op het album staan populaire popsongs die Laura haar unieke sound heeft meegegeven. De nieuwe arrangementen (bossa, swing en soft jazz) waren haar op het lijf geschreven en de songs van Sade, de Beatles, Alicia Keys en Don McLean kregen er een hele nieuwe dimensie door. Diverse concerten volgden, waaronder het Jazzfestival van Xiamen in januari 2017 waar ze als headliner op het affiche stond.. Ze trad er op met de JZ Big Band uit Shanghai, die ze inmiddels als haar vaste begeleidingsband kan beschouwen.

Het succes van het album leidde tot een nieuw en bijzonder project in China. Laura tekende bij het label van JZ Music in Shanghai en nam een album op dat op (lila!) vinyl werd uitgebracht. Natuurlijk is de muziek ook digitaal verkrijgbaar, maar na de herontdekking in China van de LP werd het een collectors item. Het album is getiteld Laura Goes East en bevat persoonlijke interpretaties van evergreens die zelfs in Azië iedereen kent zoals When I Fall In Love, Moon River en What A Wonderful World. Ze nam tevens een duet op in het Chinees met lokale beroemdheid Li Quan.

Ook in Nederland is Laura nog lang niet klaar! Ze treedt op met diverse begeleidingsorkesten en heeft een bijzonder programma ontwikkeld met het Trio Galantes waarmee ze haar passie voor latin muziek deelt en dat bestaat uit 3 gepassioneerde klassiek geschoolde Zuid-Amerikaanse muzikanten.

Een carrière die 30 jaar en 17 albums omvat… Laura Fygi kan trots zijn op wat ze heeft bereikt! Haar stem en voorkomen houden hun onveranderlijke klasse. Ze klinkt omfloerst, met de fantastische dictie en timing van Peggy Lee en de intimiteit van Julie London. Deze jazz diva is voorlopig nog niet uitgezongen!
De LA Times schreef onlangs in een recensie: “Laura Fygi's optreden is beter dan ' Frank Sinatra, Barbra Streisand en zelfs Sarah Vaughan '.

Laura trad o.a. ook op tijdens Sunday Crooning in Kasteel Montfoort. Kijk ook eens hier en  hier.

 

Op zondag 27 november 2022 werd een bijzondere jubileumvoorstelling in Theater FIGI in Zeist georganiseerd in het kader van haar ruim 30-jarige carrière. Ter gelegenheid daarvan werd bekend gemaakt "dat het Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander der Nederlanden genadig heeft behaagd zangeres Laura Fygi te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau". Ze ontving deze koninklijke onderscheiding "voor haar verdienstelijke dienst aan de gemeenschap en buitengewone prestaties van internationaal belang als gerenommeerde zangeres die het culturele erfgoed in muziek en entertainment in stand hield" (Nederland), Op deze dag werd ook haar Jubileumboek "All of Me" gepresenteerd. Een autobiografisch boek met veel foto's en anekdotes van meer dan 30 jaar reizen en optreden. En over bijzondere ontmoetingen met bijzondere mensen.
Kijk hier voor nog meer informatie, hier voor het interview met Harry Mens van BusinessClass en 
is hier waar de uitgave verkrijgbaar is. De naam van het boek  "All of Me" is tevens de naam van de nieuwe toernee.


Uitspraak van Laura: "Al 30 jaar de mooiste job ter wereld".

 

Bron en meer informatie
Website / Facebook 
YouTube / CD's en hier te bestellen 
EvenementenagendaBoekingen
Ook optredens met  Vincent Grit Trio,  Trio Los Galantes  en Douglas & Fygi