Wim Koopmans

Wim (Willem Simon) Koopmans was een zoon van Piet Koopmans (The Three Jacksons). Hij is geboren in Rotterdam op 16 juni 1941 en overleed op 7 maart 2012. 
Hij wordt ook wel de Nederlandse Tonny Bennett genoemd vanwege zijn timbre en stemgeluid.


Zijn vader bracht hem groot met orgel- en accordeonlessen. Bij Paul Bronkhorst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest leerde hij de bas spelen. Hij werd een veelgevraagd studiomuzikant en speelde in vele radio-orkesten.

 

Rond 1968 was Wim veel in Amsterdam om bij Willy Alberti’s platenzaak op het Ozsdorpplein platen te kopen van Amerikaanse (jazz)artiesten, zoals Tonny Benett en Frank Sinatra, een bron van inspiratie.

In 1972 formeerde hij zijn eigen orkest, The New Formation, trad onder andere op bij Joop van der Ende, maar als zanger brak hij door in 1980 toen Rita Reys en Pim Jacobs hem in de Sherry Bodega in Rotterdam hoorde zingen met zijn eigen orkest.  Ze hoorden zijn stem en trof Wim bescheiden tussen de andere muzikanten aan; het was puur toeval, want in de regel zong Wim niet vaak. De vocale gelijkenis met Tony Bennett trof haar onmiddellijk en toen in 1981 Wim zijn eerste lp als zanger, When Dreams Come True opnam vroeg hij Rita Reys om advies. De elpee werd bijzonder goed ontvangen en leverde hem onder andere een optreden in De Doelen in Rotterdam op.

Zijn televisiedebuut maakte hij bij Mies Bouwman, waar hij "Little Green Apples" ten gehore bracht. Nadien heeft hij in diverse tv-programma's opgetreden, zoals Music All-in (Pim Jacobs en Rogier van Otterloo en was zijn muziek met grote regelmaat op de radio te beluisteren (waaronder Muziek-Mozaïek van Willem Duys. Pia Beck vond Wim een der beste jazz-zangers in Nederland. Zijn uitvoering van L.O.V.E. 'Manhattan aan de Maas' in 2003 behoort tot de beste ter wereld.

 

Wim heeft twee keer opgetreden op het North Sea Festival in Den Haag (1988 en 1991), maar ook in de Nieuwe Luxor, vijf maal in de Doelen in Rotterdam en acht dagen in Ahoy. De eerste keer was hij gast in de show van Lee Towers. Wim heeft ook in België en Duitsland opgetreden, waaronder met het orkest van Toots Tielemans en met Karin Bloemen.  In 1990 trad hij op in diverse grote steden in de Verenigde Staten (tien shows) met de bigband van Peggy Lee. Hij kon een jarenlang contract in de beste jazzclub van Chicago krijgen, maar zag daar van af vanwege zijn vrouw en schoolgaande kinderen.

De kroon op zijn werk was een optreden in de show van Tony Bennett in Nederland (1991). Bennett was in Nederland voor een aantal optredens, en wilde Wim spreken. Terwijl Wim een optreden had, belde Bennett 's nachts naar huize Koopmans en kreeg zijn slaperige vrouw Gina aan de lijn. Diezelfde nacht is er contact geweest tussen Bennett en Wim en gedurende zijn verblijf hebben zij veel met elkaar opgetrokken.


Wim had ook een jazzclub in Rotterdam aan de Boompjes: Bird. Vanaf 2000 tot 2005 hebben Gina en Wim Koopmans een jazz-zaak in Rotterdam gehad. In september 2006 werd Wim Koopmans getroffen door een herseninfarct, vlak voordat hij een nieuwe cd wilde opnemen. Helaas was zijn stem eveneens aangetast, zodat het project nooit meer van de grond is gekomen. Hij overleed op 7 maart 2012 in de Rotterdam.

Wim Koopmans heeft 12 elpees gemaakt, maar niet alle zijn daadwerkelijk in Nederland op de markt gekomen. De masters van enkele elpees zijn verdwenen. When Dreams Come True en Close Enough zijn grotendeels in Londen opgenomen. Wim Koopmans zong uitsluitend in de Engelse taal, maar Radio Rijnmond heeft hem één keer weten te strikken voor een Nederlandse opname.


Bron en meer informatie
Wikipedia
YouTube
CD's, DVD's en boeken: Bol.Com

 

CD Tip