Charles Aznavour

Charles Aznavour, pseudoniem van Chahnour Varinag Aznavourian (Parijs, 22 mei 1924 - Mouries, 1 oktober 2018) was een Franse zanger, liedjesschrijver en acteur van Armeens afkomst, die vanaf 2008 ook de Armeense nationaliteit had. 

 

Aznavour werd geboren als zoon van Micha Aznavourian, een in Georgië geboren Armeniër, en Knar Baghdassarian, een in Smyrna (nu Inzmir) opgegroeide Armeense. Zijn ouders verbleven, in afwachting van een visum voor de Verenigde Staten  op doorreis in Parijs, maar vestigden zich in die stad na zijn geboorte. Zijn vader trad als zanger op in restaurants en opende later zelf een Kauksisch restaurant.

 

Al vroeg introduceerden Aznavours artistieke ouders hem in de wereld van het theater. Op negenjarige leeftijd begon Chahnour (Charles) met acteren en dansen. In de jaren veertig vormde hij samen met Pierre Roche een muzikaal duo en spoedig koos hij de podiumnaam Aznavour.

Aznavour is een van de bekendste Franse zangers. Van hem zijn in de loop van zijn carrière 180 miljoen platen verkocht. Hij heeft opgetreden in Carnegie Hall en andere belangrijke zalen in de wereld. Hij wordt vaak omschreven als de "Frank Sinatra van Frankrijk". Hij bracht meer dan honderd albums uit en speelde in zestig films. Hij heeft meer dan duizend liederen en musicals geschreven waarvoor hij veelal zelf de muziek componeerde. Bijna al zijn liederen gaan over de liefde.

Zijn grote doorbraak kwam toen de zangeres Edith Piaf hem hoorde zingen en hem op tournee meenam door Frankrijk en de VS. Daarna ging de reis naar Quebec, waar het grote succes hem wachtte: veertig weken lang mocht hij in enkele clubs spelen, met elf shows per week. In 1953 brak Charles, beïnvloed door Piaf, met Roche.

Charles Aznavour schreef het nummer 'Sur Ma Vie'(In My Life) in april 1956. Het werd zijn eerste nummer 1 hit in Frankrijk.

De Nederlandse televisiemaker en producent Ivo Niehe sprak hem op 17 november 2013 in de TROS TV Show. Op 14 en 15 december 2013 trad Aznavour op in de Heineken Music Hall en in januari 2016 opnieuw. Op 3 maart 2018 gaf hij (op 93-jarige leeftijd) opnieuw een optreden in dezelfde, inmiddels tot AFAS Live hernoemde, hal.


Charles Aznavour  wordt beschouwd als dé Franse crooner.

 

Bron en meer informatie
Wikipedia
Website / Facebook
YouTube
LP's, CD's, DVD's en boeken: BolCom en Amazone

 

CD Tip