Shirley Bassey

Dame Shirley Veronica Bassey (Tiger BayCardiff8 januari 1937) is een Welshe zangeres, die onder meer de titelsong van drie James Bondfilms opnam: Goldfinger (1964), Diamonds Are Forever (1971) en Moonraker (1979). Ook had ze grote hits met "Big Spender" en "This Is My Life".

Bassey werd geboren in Cardiff, als jongste uit een gezin van zeven kinderen. Haar vader was een Efik uit Nigeria en haar moeder kwam uit Yorkshire. Zij scheidden toen Bassey drie jaar oud was. Bassey verliet op vijftienjarige leeftijd school en vond een baan in een fabriek. 's Avonds en in de weekenden trad zij op in de lokale pubs en clubs. In 1953 kreeg ze een rol in de musical Memories of Jolson over het leven van Al Jolson.

Basseys eerste huwelijk was met Kenneth Hume (van 1961-1965) en eindigde in een echtscheiding. Haar tweede echtgenoot was Sergio Novak. Bassey en Novak waren van 1968 tot 1977 gehuwd. Novak was tijdens hun huwelijk ook haar manager. Bassey heeft twee dochters en een geadopteerde zoon. Haar oudste dochter (Sharon) werd geboren toen Bassey zeventien was. Basseys jongste dochter (Samantha) werd dood gevonden in 1985, na waarschijnlijk een sprong vanaf de Clifton Suspension Bridge in Bristol, Engeland. Bassey heeft er altijd op gestaan dat de dood van haar dochter geen zelfmoord was. 

In de jaren zestig en zeventig scoorde ze grote hits in (voornamelijk) het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Na zich in de jaren tachtig vooral te richten op liefdadigheidswerk, maakte ze eind jaren negentig in samenwerking met het danceduo Propellerheads een zeer succesvolle comeback met het nummer History Repeating waardoor een nieuwe generatie kennismaakte met haar muziek. In 2000 verscheen ook Shirley Bassey - The Remix Album met remixes door Groove Armada, Superfunk, Nightmares On Wax en Kurtis Mantronik.

Tot haar bewonderaars behoorden onder anderen het Britse vorstenhuis en John F. Kennedy.

 

Bron en meer informatie
Wikipedia
Website / Facebook
YouTube
CD's, DVD's en boeken: BolCom / Amazon

CD Tip